GASTON EN LEO, DE HOMMAGEMUSICAL - Een Hommagemusical als eerbetoon aan een iconisch duo | Backstage

GASTON EN LEO, DE HOMMAGEMUSICAL

Gaston & Leo

Een Hommagemusical als eerbetoon aan een iconisch duo

Van 1972 tot en met 1993 waren Gaston Berghmans en Leo Martin als ‘Gaston & Leo’ Vlaanderens meest populaire komische duo ooit. Tijdens de hoogdagen van hun succes speelden ze in blijspelen, schitterden ze op televisie of op het witte doek en reisden ze met hun theatershows doorheen het ganse land.

‘Joske Vermeulen’, ‘het lichtje brandt’, ‘restaurant De Gouden Leeuw’,… Vele van hun sketches staan in het collectieve geheugen gebrand. Gaston als de ‘clown’ en Leo als de ‘aangever’ behoren beiden tot ons algemene erfgoed. Maar wie waren de mannen achter de lach? En wat was de keerzijde van de medaille van het succes? 

Op 18 maart 1993 viel het doek over dit iconische duo met het overlijden van Leo Martin.

Op zaterdag 18 maart 2023, exact 30 jaar later, precies omwille van deze symbolische datum, gaat ‘Gaston en Leo, de Hommagemusical’ van producent Backstage Producties in première met een ultiem eerbetoon aan deze heren. De producent en auteur kozen voor het medium ‘musical’ omdat dit als geen ander de sfeer van show, variété en nostalgie ademt. 

“Het is voor mij uniek dat ze ook eens het verhaal achter hun vriendschap uitlichten. Gaston en Leo waren immers veel meer dan enkel sketches. Moest Gaston nog leven hij zou op de eerste rij gezeten hebben.”
-
Jenny Berghmans (weduwe Gaston Berghmans)

Het creatieve team

Frank Van Laecke: regisseur van de productie. 
Als auteur en regisseur bouwde hij inmiddels een rijk internationaal palmares op met verschillende prijzen in binnen- en buitenland. Frank neemt de ook supervisie van het script voor zijn rekening.

Kobe Van Herwegen: bezieler van het project. 
Kobe ontfermt zich over de research en het script. Na zijn onderzoek voor de boeken ‘Chapeau, de geheime goochelgeschiedenis van België’ en ‘meisje met de feeënvingers’ beschikt hij niet enkel over de nodige knowhow om dit onderwerp te onderzoeken, maar ook om het in scenariovorm neer te schrijven. Kobe wil hiermee jong en oud beroeren.

Dirk Van Vooren: creatief manager van Backstage Producties.
Dirk heeft als grote fan van Gaston en Leo de leiding in handen om hun verhaal op een zo perfect mogelijke manier met het grote publiek te kunnen delen.

“Mijn vader was niet enkel een groot acteur, muzikant en komiek, hij slaagde er tevens in zijn hele leven met zijn beide voeten op de grond te blijven. Samen met Gaston Berghmans vormde hij het grootste komische duo dat Vlaanderen ooit heeft gekend. Hun levensverhaal in musicalvorm terug op het podium te zien krijgen, is een eer waarvan ik nooit had kunnen dromen.”
-
Martine De Waegeneire (dochter Leo Martin)

OPROEP AAN DE FANS: vertel mee het verhaal van Gaston en Leo, de hommagemusical

Heb je een favoriete sketch van Gaston en Leo of beschik je over mappen vol krantenknipsels over hen? Dan kan je ons helpen!

Om het verhaal van de twee heren zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven, zijn we op zoek naar alle informatie die nog voorhanden is. Vertel mee hun verhaal en mail ons op gastonenleo@backstage-producties.be.


Ja, ik wil als eerste op de hoogte gehouden worden van de start van de ticketverkoop en andere leuke nieuwtjes over ‘Gaston en Leo, de Hommagemusical’.

Naam